Výcvik ve Flashover kontejneru, Vysoké Mýto

16.října 2014 – Na další školení s dýchací technikou jsme tentokrát vyjeli do Vysokého Mýta, kde jsme absolvovali výcvik ve Flashover kontejneru. Společně s naší jednotkou se výcviku zúčastnili i 4 členové JSDH Krouna.

Výcvik byl rozdělen na dvě části. Nejprve proběhla na požární stanici ve Vysokém Mýtě nezbytná teoretická příprava a poté „mokrý trénink“ – cvičení zaměřené na správné zvládnutí práce s proudnicí při tzv. 3D hašení.

P1080141

Poté jsme se přesunuli na výcvikový polygon, kde proběhl praktický  výcvik v samotném Flashover kontejneru. První část výcviku byla věnována pozorování nejrůznějších jevů, které se objevují při požáru v uzavřeném prostoru. Druhá část byla zaměřena na procvičení taktiky při vstupu do požárem zasaženého prostoru a následném průzkumu.

P1080159

Flashover kontejner
Jedná se o speciální trenažér pro výcvik hasičů. Flashover kontejner je soubor prvků sestavených do systému, který dovoluje simulovat reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru.

Systém je sestavený z běžných ISO kontejnerů (12m, 6m), ve kterých mohou jednotky PO nacvičit taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí.

Galerii fotografií z výcviku naleznete >> ZDE <<