Požár zemědělského objektu v obci Kladno

13.ledna 2012 – jednotka z obce Svratouch byla operačním střediskem povolána na pomoc při dohašování požáru zemědělského objektu v obci Kladno u Hlinska.

Rozsáhlý požár, který byl nahlášen krátce po půlnoci, zcela zničil zemědělský objekt, kde bylo v jedné části uskladněno krmivo pro dobytek a sláma a v druhé části ustájeno několik kusů dobytka, zemědělská technika, pohonné hmoty a chemikálie. Do příjezdu hasičů se podařilo z objektu vyvést 7 kusů jalovic, ale dalších 6 kusů zahynulo.
Hasebné práce komplikoval velmi silný vítr a husté sněžení. A právě silný vítr zapříčinil zalétnutí žhavé jiskry na sousední kravín, kde bylo ustájeno 70 kusů dobytka. Plameny na střeše kravína se podařilo hasičům včas zlikvidovat a nemuselo dojít ani k vyvedení dobytka z kravína.

Na místo požáru musela být zřízena dálková doprava vody z přibližně 300 m vzdáleného rybníka. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu ve 2.54 hodin, dohašování však probíhalo ještě celý den až do 19.00 hodin.

Vyšetřovatel hasičů nyní zjišťuje příčinu vzniku požáru. Vyloučena je závada na elektroinstalaci. Škoda byla předběžně vyčíslena na 5 milionů korun.

 

Vyhlášení poplachu: 15:16 hod
Návrat na základnu: 19:30 hod

Zasahující jednotky: HZS PS Hlinsko, JSDH Skuteč, Hlinsko, Kladno, Blatno, Dědová, Otradov, Krouna, Svratouch