Požár skládky pneumatik a jiného nebezpečného odpadu – Bor u Skutče (6.-12.6.2011)

Aktualizováno 13. června 2011
10.června 2011
– Rozsáhlý požár skládky pneumatik v obci Bor u Skutče zaměstnává již od pondělí 6.června jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z celého Pardubického kraje. V areálu zaniklé firmy, která se zabývala likvidací nebezpečného odpadu požár zachvátil celkem více než 10.000 tun pneumatik a jiného nebezpečného materiálu.

Na likvidaci tohoto požáru se podílela i naše jednotka. Na denních směnách ve dnech 10. a 11.6.2011 se zásahu účastnilo  družstvo v počtu 1+3 s CAS. Podíleli jsme se na kyvadlové dopravě vody z nedalekého zatopeného lomu i samotných hasebných pracech s použitím dýchací techniky. Jednotka se vrátila na základnu 11.6.2011 ve 20:45 …

Při zdolávání požáru byla úspěšně vyzkoušena nová metoda hašení skládky, která má minimalizovat unik kontaminované vody a zároveň šetřit síly i prostředky zasahujících hasičů. Metoda spočívá v postupném rozebírání skládky těžkou technikou a smáčení hořícího materiálu v kontejneru s vodou. Tato metoda se ukázala jeko velmi efektivní a nemalou měrou přispěla k rychlému uhašení požáru, který by při hašení běžnými metodami hořel pravděpodobně i týdny. Požár se podařilo uhasit v sobotu 11.6.2011 v podvečer. Na místě poté pokračovaly dokončovací práce a to až do pondělní deváté hodiny ranní, kdy byla na operační středisko nahlášena úplná likvidace požáru.

Zdroj: Pozary.cz
U požáru se vystřídalo celkem 33 profesionálních a dobrovolných jednotek z Pardubického kraje. Jednotky se u zásahu střídaly ve 12 hodinových intervalech v denních a nočních směnách. Pro zasahující hasiče bylo vybudováno zázemí s kontejnerem nouzového přežití, „nafukovacím“ stanem a všem bylo k dispozici teplé jídlo a tekutiny pro dodržování pitného režimu.

Kompletní fotogalerii naleznete >>ZDE<<

Další fotografie naleznete ZDE:
Pozar pneumatik Bor u Skutce – 6.-7.6.2011 … fotogalerie od kolegů  z Chrudimi
Letiště Skuteč … letecké fotografie z prvního dne zásahu
Hasiči Krouna … fotogalerie na webu krounských hasičů
Události 11.6.2011 … reportáž České televize