TA Mitsubishi L200 „Micinka“

Terénní automobil Mitsubishi L200 byl pořízen již v roce 2008. Na konci roku 2009 byla firmou THT Polička provedena vestavba hasičského vybavení a 30.prosince 2009 bylo vozidlo oficiálně předáno obyvatelům obce Svratouch a do užívání naší jednotce. Ve výjezdu je zařazeno od 1.1.2010 …

 Naše obec leží v kopcovitém terénu na severní straně Žďárských vrchů. Zejména v zimních měsících jsou mnohá místa v okolí s těžkou technikou obtížně dostupná a dojezdový čas jednotek se tím velmi prodlužuje.
Proto byl pro potřeby naší jednotky pořízen a vybaven lehký terénní automobil Mitsubishi L200 určený zejména k provedení prvního rychlého zásahu, k technickým zásahům, ale také jako velitelské vozidlo .

Vestavbu hasičského vybavení provedla firma THT Polička. Největší prostor na výsuvném platě zabírá rychlozásahové vysokotlaké hasící zařízení s nádrží o objemu 125 litrů. Dále je zde umístěna dýchací technika, vybavení pro technické zásahy, vybavení pro práci ve výškách, zdravotnické vybavení a další . Ostatní prostředky jsou mimo plata umístěny také v úložných boxech po stranách korby – vše je uloženo s maximální mírou využití prostoru, ale zároveň přehledně. Automobil je také vybaven elektrickým lanovým navijákem na předním nárazníku.

Zvukové výstražné zařízení a zábleskovou světelnou rampu doplňují dvojice modrých LED světel na přední masce a na vnitřní straně horních výklopných dveří korby (zadní dvojice byla nainstalována proto, že otevřené výklopné dveře při pohledu zezadu zakrývají světelnou rampu).
Prostor plata a korby je osvětlen dvojicí bílých LED světel na horních výklopných dveřích korby a LED pásky umístěnými po obvodu plata. Viditelnost vozidla je zvýšena reflexními polepy 3M zejména zezadu a na bocích vozidla..

Mitsubishi L200
Pick-up v provedení Double-Cab pro osádku 1+4 je osazen turbo dieselovým motorem. Převodovka je manuální 5-ti stupňová. Poháněné jsou volitelně jedna nebo obě nápravy. Celková hmotnost vozidla je 2830 kg.

Vybavení
–  Vysokotlaké hasicí zařízení

  • Max. Tlak 250 Bar / provozní 160 Bar
  • průtok 15 litrů/min
  • 30m hadice na bubnu
  • výměnné trysky
  • nádrž na vodu 125 litrů

–  Hasicí přístroje – práškový + sněhový
–  Hydrantový nástavec + přechody B/C a C/D
–  Hydrantový klíč
–  Hadice D 2x20m
–  Kombinovaná proudnice D
–  2x Dýchací přístroj Saturn S5 + maska CM5
–  VRVN 1
–  Teleskopický žebřík 3m
–  2x páčidlo
–  Lopata + koště (skládací)
–  Sekero-motyka
–  Kufr s nářadím
–  Nástroje na vnikání do uzavřených prostor
–  Motorová řetězová pila Husqvarna + lesnická lopatka
–  Kanystry s PHM (čerpadlo + mot.pila + elektrocentrála)
–  Polohovací pásy ALPIN-BUPEX, lano 30m, karabiny + další příslušenství pro práci ve výškách
–  Zdravotnická brašna, krční límce
–  Sorbent SPILKLEEN
–  2x rozbíječ skel/řezač pásů
–  2x ruční svílilna
–  Elektrický naviják + příslušenství
– Elektrocentrála 2000 W
– Skládací osvětlovací stožár s LED světelnými zdroji

Do budoucna jsou v plánu ještě některé drobné úpravy a doplnění vybavení. Ty jsou ovšem závislé na tom, jaké finanční prostředky se nám podaří zajistit.

Samotný automobil byl pořízen již v roce 2008, ale zástavba vybavení byla provedena až v roce následujícím. Dokončený automobil byl dodán týden před vánočními svátky a 30.prosince 2009 byl zástupci Pardubického kraje a firmy THT Polička při malé slavnosti oficiálně předán občanům obce Svratouch a do užívání naší jednotce.

Na financování projektu se vedle vlastních zdrojů obce Svratouch nemalou měrou podílel Pardubický kraj, který poskytl v roce 2008 dotaci v hodnotě 200.000 Kč na nákup vozidla a v roce 2009 dotaci v hodnotě 100.000 Kč na nákup vybavení. Obec Svratouch do projektu vložila celkem 195.000 Kč. Celková částka za nákup vozidla a vybavení tedy činí 495.000 Kč

Od 1.1.2010 je tento automobil zařazen do výjezdu a připraven k plnění úkolů.