Firefighter Fenzy Cup 2009 – soutěž družstev v TFA

30.května.2009 se za nepřízně počasí uskutečnil v areálu Aera Vodochody 13.ročník hasičské soutěže FIREFIGHTER FENZY Cup.
FENZY Cup je soutěž k prověření fyzické zdatnosti příslušníků HZS ČR a HZSP, ve které se utkají vždy 3 členná družstva z jednotlivých hasičských sborů. Na místě samozřejmě nechyběl ani tým z Chrudimi, jehož členem je i náš Franta Hegr …

Počasí závodníkům nepřálo a při plnění náročných disciplín jim život znepříjemňovaly dešťové přeháňky. Nikdo ze soutěžících se však nenechal odradit a všichni podávali skutečně výborné výkony.

V jednotlivcích se stal vítězem Jaroslav Zehnálek z HZS Olomouckého kraje – ÚO Přerov s časem 1:34,08. Z Pardubického kraje byl nejlepší Milan Hodek, který všechny disciplíny zvládl za 1:46,35 a umístil se tak na 9. místě. Devatenácté místo obsadil Martin Trojan s časem 1:50,60 a na 22. místě skončil František Hegr s časem 1:54,54.

V soutěži družstev se chrudimští siláci umístili na 7. místě (se součtem časů 5:31,49 minut). Vítězství si stejně jako v jednotlivcích odváží hasiči z Přerova …

Popis jednotlivých disciplín:
Soutěžící startuje v předepsané výstroji, s nasazeným DP s upnutou ochrannou maskou a se spuštěným vzduchem. Minimální zásoba vzduchu je 90% maximálního objemu. Ochranný kabát s vložkou!!!1) A – Vynesení hadice „B“ na střechu objektu haly VM 1 po vnějším stacionárním schodišti a uložení hadice do přepravky na střeše objektu. Možno po více schodech najednou, bez držení zábradlí ( výška jednoho výstupu – 8,5 m).
B – Vytažení hadice B pomocí lana na podestu střechy a uložení takto vytažené hadice na podestu – lano se nesmí táhnout přes zábradlí.
Penalizace: 1 porušení = + 5 sec.
C – Sestup ze střechy objektu při našlápnutí každého schodu a držení se zábradlí. Penalizace: 1 porušení = + 5 sec.
Přemístit se na místo další disciplíny.

2) Přemístit určený předmět palicí pohybem přímočarým po silovém adaptéru do vzdálenosti 1,5 m (zátěž 70 kg). Palice váží cca 4,5 kg. Závaží se posouvá údery hlavicí kladiva, je zakázáno páčení, vlečení nebo strkání závaží. Po ukončení pokusu se palice odloží – neodhodí! Penalizace: páčení, vlečení apod. = diskvalifikace

3) U CAS 32 uchopit připravené zavodněné vedení s 2C a proudnicí Turbojet a toto vedení natáhnout na vzdálenost 23m, vodním proudem zasáhnout terč na cílové čáře. Proudnici na zem odložit – nezahodit!

4) Uchopit 2 barely naplněné 20 l vody a po vyznačené cestě mezi kužely se přemístit na poslední disciplínu – cca 25m.

5) Z určeného místa přemístit simulovanou figurínu na vzdálenost 30m do vyznačeného cíle. Zde je cíl a měření dosaženého času (zátěž 75 kg nutno transportovat obouruč – Raitekův úchop, jako skutečně zachraňovanou osobu). Zakazuje se figurínu tahat za oděv, hlavu nebo končetiny. Penalizace: 1 porušení = + 5 sec.

fenzy_00
fenzy_01
fenzy_02
fenzy_03
fenzy_04
fenzy_05
fenzy_06
fenzy_07
fenzy_08
fenzy_09

Zdroj: tisková zpráva HZS Pardubického kraje, foto František Hegr